Biografie

Wilna Groenenboom heeft van 2000 tot en met 2007 op Bonaire gewoond en gewerkt als docent kunstzinnige vorming en techniek. Bonaire is een klein eilandje in de Caribische Zee, zo’n 7800 kilometer verwijderd van Nederland. Nu haar tweede thuisland. Een eiland waar Wilna zich heeft kunnen ontpoppen in vele toen nog voor haar onbekende disciplines. Waarbij het ruwe materiaal veelal letterlijk en figuurlijk op straat of op het strand lag. Een symbiose tussen docent, kunstenaar, reporter en fotograaf.

columnist

‘De enthousiast ontvangen serie ‘Antique Living Houses of Bonaire’ in het weekblad ‘The Bonaire Reporter’ is een idee van Wilna. Haar fantasierijke collages over statige gebouwen hebben onder de aandacht gebracht wat er verloren gaat als deze worden gesloopt. “Ik wil een bijdrage leveren aan de gemeenschap. Op deze manier kan ik mensen misschien laten inzien welke prachtige monumenten het eiland nog steeds heeft. De overheid moet beseffen dat zij een taak heeft in het conserveren en restaureren van deze gebouwen. Het eiland biedt meer dan alleen duiksport!”

Laura DeSalvo, 2009

De columns ‘Antique Living Houses of Bonaire’ hebben ertoe geleid dat Wilna Groenenboom in 2012 een digitale inventarisatie van de architectuur op Bonaire heeft opgesteld. Ze deed dit samen met Leveroij B.V. en met een financiële bijdrage van het ‘Stimuleringsfonds creatieve industrie’.                                  

Kunstenaar

“Wilna’s meubels (toegepaste vormgeving) en beelden, gemaakt van dingen die ooit in zee dreven en door haar tot iets nieuws zijn omgeturnd, bezorgde haar de bijnaam ‘Master of the Makeover’. Haar werk is tentoongesteld in het Kas di Arte, in de Cinnamon Art Gallery en in haar traditionele Bonaireiaanse huis.”                                                                                                                                         Laura DeSalvo, 2009

 Heden ten dage staat er in haar huis in Nederland en dat van haar kinderen nog mooi kunstzinnig werk van Bonaire. Hier geniet ze nog dagelijks van. Het roept mooie herinneringen op aan ‘Dushi Bonaire’                                    

Docent

Wilna arriveerde op Bonaire als lerares kunstzinnige vorming aan de middelbare school Scholengemeenschap Bonaire (SGB). Leerlingen  verrasten zichzelf met kunstwerken van hoge kwaliteit die ze maakten van papier, metaal, textiel en hout. “Er is hier veel talent, ze kunnen meer dan ze denken”, zegt Wilna. “Ik geloof dat het voor mijn leerlingen belangrijk is om hun fantasie om te zetten in werkelijkheid. Het hoogtepunt van deze periode vormde een tentoonstelling in Kas di Arte met werk van VMBO tot VWO leerlingen en MBO studenten van de scholengemeenschap.”

 Laura DeSalvo, 2009

Op dit moment geeft Wilna les op het Rotterdam Designcollege (RDC), afdeling ISK (Internationale schakelklas). Hier geeft ze kunstvakken en techniek aan kinderen van 12 tot 18 jaar van over de hele wereld, die de Nederlandse taal nog moeten leren.